Flap-operatie (chirurgische fase)

In het geval van de noodzakelijkheid van parodontale chirurgie zal het oogmerk van deze behandeling zijn: het verwijderen van resterend ontstekingsweefsel, tandplak en tandsteen dat in de vorige fase van behandeling niet verwijderd is kunnen worden.

In het geval van de noodzakelijkheid van parodontale chirurgie zal het oogmerk van deze behandeling zijn: het verwijderen van resterend ontstekingsweefsel, tandplak en tandsteen dat in de vorige fase van behandeling niet verwijderd is kunnen worden. Daarnaast is het doel het elimineren van de verdiepte pockets (dieper dan 5 mm) waar de bacteriën, als veroorzakers van de parodontale ontsteking, zich weer kunnen verzamelen. Bij een flap-operatie maakt de tandarts-parodontoloog, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees los en schuift het daarna opzij. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen zijn dan goed zichtbaar en bereikbaar. Dan kan daardoor de tandplak en het tandsteen goed worden verwijderen. Waar nodig wordt ook de - vaak grillige - rand van het aangetaste kaakbot bijgewerkt. Daarna wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen vastgehecht.

Op basis van de indicatie voor de chirurgie kunnen er een aantal voorwaarden zijn waaraan zal moeten worden voldaan. Bijvoorbeeld in het geval van chirurgie bij de voortanden of plastische chirurgie met transplantatie van weefsels (b.v. bedekken van blootliggende worteloppervlakken of het opbouwen van delen van een tandenloze kaak) is roken een factor die goede resultaten in de weg staat.

“Innovatieve
behandelingen door een
interdisciplinaire aanpak.”